Saradnja pobratimskih gradova Izmira i Mostara: Proslava Dana djeteta

Državni praznik Dan nacionalnog suvereniteta i Dan djeteta obilježava se 23. aprila, na dan kada je 1920. godine otvorena Velika narodna skupština Republike Turske. Osnivač Turske Republike, Mustafa Kemal Atatürk , posvetio je 23. 4. svoj djeci svijeta.

Od tada, djeca u Turskoj slave Dan nacionalnog suverenitet i Dan djeteta na poseban način. Škole sudjeluje u događajima sa brojnim predstavama i priredbama. Među aktivnostima na današnji dan, djeca šalju svoje predstavnike koji će zamijeniti državne dužnosnike i visoke državne službenike u njihovim uredima, a u Velikoj nacionalnoj skupštini se održava posebno zasjedanje na kojem se raspravlja o pitanjima koja se tiču ​​djece. Na današnji dan djeca također zamjenjuju parlamentarce.

Svake godine, djeca iz mnogih zemalja se susreću u Turskoj da bi proslavili ovaj međunarodni praznik. To ove godine nije moguće uraditi zbog pandemije, te se Metropolitanska općina Izmir odlučila na proslavu u on-line formi, uključivši djecu iz svojih pobratimskih gradova, pa tako i iz Grada Mostara.

Djeca će putem digitalnog linka poslati čestitke građanima Izmira, poslati pozdrave ostalim učesnicima, te predstaviti svoje stvaralaštvo. Tako će djeca iz pobratimskih gradova Grada Izmira biti kulturni ambasadori svojih vlastitih gradova.

Iz Mostara, ove godine učestvuju djeca iz IV i X osnovne škole.

Cijeli događaj će prenositi lokalna televizija iz Izmira (u sistemu TRT-a), youtube kanal Metropolitanske općine Izmir, a građani Izmira će moći događaj pratiti i putem instaliranih ekrana na javnoj površini.

Događaj počinje večeras u 19 sati po turskom vremenu (18:00h po našem).

Zainteresirani, događaj mogu pratiti na: https://youtube.com/c/%C4%B0zmirTube .

PR

Nazad