• Grad Mostarb
  • Početna
  • Uoči koncerta "Suzvučja/Sazvučja": Različitost je bogatstvo našeg društva

Uoči koncerta "Suzvučja/Sazvučja": Različitost je bogatstvo našeg društva

Uoči koncerta nacionalnih organizacija kulture pod nazivom "Suzvučja/Sazvučja", koji će se održati u petak, 17. septembra, s početkom u 18 sati na platou ispred Hrvatskog doma "Herceg Stjepan Kosača" u Mostaru, održana je konferencija za novinare s koje je poslana poruka da je sutrašnji koncert dokaz da su različitosti bogatstvo našeg društva, a ne prokletstvo.

Predsjednik Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" Sanjin Kordić pojasnio je kako je spomenuti koncert jedan je od projekata Međukulturnog vijeća BiH, koje je osnovano na temelju sporazuma o suradnji četiri temeljne organizacije kulture naroda BiH, i to BZK "Preporod", HKD "Napredak", SPKD "Prosvjeta" i JKPHD "La Benevolencija".

Govoreći o spomenutim organizacijama Kordić je naveo kako su one tijekom svih ovih desetljeća stvarale ne samo kulturnu već i društvenu elitu u BiH.

Podsjetio je kako je prvi koncert "Suzvučja/Sazvučja" održan u Sarajevu prošle godine te kazao da im je bila želja održati koncert u Mostaru koji bi, kako je rekao, trebao postati grad nade i budućnosti, a ne grad slučaj.

- Svako društvo će se na koncertu predstaviti vlastitim programom koji naravno nosi neku specifičnu notu kulture danog naroda, ali sve će se to sliti u jedan zajednički bosanskohercegovački kulturni mozaik sa svim našim specifičnostima, podudarnostima i osobnostima i otuda nimalo slučajan naziv 'Suzvučja/sazvučja': različiti tonovi, zasebni, koji imaju vezu i zajednički se stapaju u jednu kompoziciju - istaknuo je Kordić.

Predsjednik Upravnog odbora Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" Dejan Garić kazao je kako je ideja da se koncert održi na otvorenom, jer je otvorenost simbol ovog grada. Ukoliko vremenske prilike budu dozvolile koncert će se održati na otvorenom ispred Hrvatskog doma "Herceg Stjepan Kosača", a u slučaju kiše, koncert će biti prebačen u Kosaču.

Garić je istaknuo kako će na koncertu nastupiti četiri društva, a svako društvo delegirat će svoj dio programa.

Tako će u ime 'Preporoda' nastupiti "Dženana&Dženana", duo koji čine sopranistica Dženana Huseinagić i pijanistica Dženana Šehanović Sarajlić, u ime 'Napretka' trio "Senso" koji čine mezzosopranistica prof. Monija Jarak Mikulić, prof. Marijana Pavlović, glasovir i prof. Jelena Marković-Milićević, violončelo, u ime L'a Benevolencije' "Zorana&ęthno orchestra" i etno grupa "Sv. Dimitrije" ispred 'Prosvjete'.

Dopredsjednik HKD-a "Napredak" Miroslav Landeka kazao je kako sutrašnjim koncertom žele poslati poruku kako "naša različitost nije naše prokletstvo nego naše bogatstvo i svi se moramo truditi da tako i ostane".

Izrazio je nadu u to da će Bosna i Hercegovina uspjeti kreirati društvo u kojem će biti mjesta za sve i da će mladi ljudi ostajati u BiH.

Nazad