Gradonačelnik Kordić primio ministricu Wendy Morton

Gradonačelnik Kordić susreo se danas sa Gđom Wendy Morton, ministricom za europsko susjedstvo i Amerike u Ministarstvu za vanjske poslove, Commonwealth (Zajednicu) i razvoj Ujedinjenog Kraljevstva, Nj.E., gosp. Matthew Field, Ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u Bosni i Hercegovini i G-đom Ruth Wiseman, Otpravnica poslova Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva u Bosni i Hercegovini. Sastanku je nazočio i predsjednik Gradskoga Vijeća Grada Mostara gosp. Salem Marić.

 Prilikom susreta gradonačelnik je zahvalio Ambasadoru Field-u na podršci koju Ambasada pruža u procesu digitalizacije Grada koja je u punom zamahu, te je istaknuo da je do sada dosta urađeno po tom pitanju smatrajući da je ona veoma važna za efikasniji rad administracije, bolje usluge građanima i transparentnost.

 Osvrnuo se i na ranije održani sastanak sa g-đom Wiesman na kojemu su dogovoreni načini financiranja Sigurne kuće u Mostaru čije se postojanje pokazalo od velike važnosti inače, a pogotovo u vremenu pandemije i sa njom povezanog porasta obiteljskog nasilja.

 Ministrica Morton je izrazila svoje zadovoljstvo za održavanje izbora u Gradu Mostaru, te se željela upoznati sa radom gradonačelnika prethodnih mjeseci u ispunjavanju očekivanja građana i sa prioritetima Grada.

 Gradonačelnik je istaknuo da su dosadašnje sjednice Gradskog Vijeća polučile donošenje veoma važnih odluka za Grad Mostar poput usvajanja proračuna, odluka vezanih za izradu novih regulacijskih planova, odluke o legalizaciji. Ujedno je najavio da će se na idućoj sjednici Gradskog vijeća raspravljati o temama koje su veoma bitne za ovaj mandat i koje građani predugo iščekuju. To su komunalne teme što podrazumijeva da će 10 komunalnih poduzeća dobiti i nove uprave. Izrazio je nadu da će se u iduću godinu ući sa novim konceptom upravljanja komunalnim poduzećima.

 Kordić se osvrnuo i na Plan prilagodbe za Uborak, te naglasio dobru saradnju sa EBRD-om . Napomenuo je i da uskoro očekuje uspješan završetak predmeta „Prečistač“ i dobijanje upotrebne dozvole za isti.

 

Natrag