15. godišnjica upisa Starog mosta na popis kulturne baštine UNESCO-a

Danas, 15. srpnja 2020. godine navršava se točno 15 godina od upisa Starog mosta na UNESCO-ov popis zaštićene kulturne baštine.

Stari most uvršten je na UNESCO-ov popis zaštićenih spomenika na sjednici u Durbanu u Južnoj Africi.

-Mnogi su bili skeptici u Bosni i Hercegovini, kada smo mi krenuli i nisu željeli da idu u toj izaslanstvu, zato što se bojali neuspjeha - izjavio je prigodom obilježavanja desete obljetnice upisa mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić. Državno izaslanstvo, koje je sudjelovao na zasjedanju UNESCO-ovih stručnjaka u u Durbanu u Južnoafričkoj Republici, a na kojem je odlučeno da se Stari most i Stari grad uvreste na popis zaštićene kulturne baštine UNESCO-a, činili su uz gradonačelnika Bešlića, veleposlanica BiH pri UNESCO-u u Parizu Željana Zovko, direktor i zamjenici direktora PCU-a Rusmir Ćišić i Tihomir Rozić, te stručni savjetnik Amir Pašić i stručnjak Ferhat Mulabegović.

Ovaj dan ostat u povijesti Mostara i BiH upisan jer bio je to i prvi upis nekog spomenika iz BiH na UNESCO-ov popis.

A koliko je bila velika konkurencija za upis na popis zaštićene baštine UNESCO-a, svjedoči i podatak da je Republika Italija, koja ima velik broj spomenika pod zaštitom UNESCO-a, te godine nominirala čak 45 spomenika, a samo dva su mogla su dobiti UNESCO-ovu oznaku.

Natrag